Tandlossning

Tandlossning kan drabba alla oavsett ålder och orsakas av en inflammation. De första tecknen är att tandköttet svullnar, blir ömt och blöder när du borstar tänderna.

Inflammationen uppstår när bakterier runt tanden retar vävnaden. Det gör att tandköttet börjar brytas ned, och ju mer tandköttskanten luckras upp desto lättare blir det för bakterierna att tränga in mellan tandkött och tand. Om ingenting görs för att stoppa nedbrytningen fortsätter den till tandens fäste i käken. Då drar sig benet kring tanden tillbaka, tanden blir allt mer rörlig och till slut tappar du den.

Mer än var tionde person i Sverige drabbas av olika tandlossningssjukdomar – och över hälften är rökare. Sjukdomen utvecklas långsamt och ofta kommer de mer allvarliga symptomen, som svullnad, värk och lösa tänder, först i slutskedet. Tandsten, dålig munhygien, rökning, stress, ärftlighet och vissa sjukdomar kan göra att sjukdomen utvecklas snabbare.

Du kan själv göra mycket för att skydda dig, och det bästa sättet är att borsta tänderna noga två gånger om dagen och göra rent med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste mellan tänderna och i tandköttsfickorna

Som med de allra flesta inflammationer så fungerar behandlingen bättre ju tidigare den upptäcks.