Tanduttagning (extraktion)

När en tand har blivit så skadad eller infekterad att den inte går att laga måste den tas bort. Det är viktigt att avlägsna tanden för att undvika allvarligare infektioner och komplikationer.

Tandläkaren börjar alltid med att ta en röntgen för att kunna se hur tandens rötter ser ut. Sedan bedövas tand och tandkött ordentligt och därefter påbörjas arbetet med att lösgöra tanden.

När bedövningen släpper efter någon timme kan det ibland göra ont i käken och i tandköttet där tanden suttit. Värken kan lindras med smärtstillande läkemedel. Ibland kan det också vara svårt att gapa och du kan vara lite svullen. Det är vanligt att såret blöder lite under det första dygnet. Försök att undvika sköljning med vatten.

Du kan borsta tänderna som vanligt, men undvik att röra själva sårområdet under läkningstiden. Även om det kan vara svårt att låta bli ska du inte känna på såret med tungan.

Förutom att det är lite extra noga med munhygienen kan din tandläkare rekommendera att du sköljer munnen med ett bakteriedödande medel som Klorhexidinlösning eller Corsodyl.

Kontakta oss alltid om du har några frågor eller är orolig!